Sağlık Personeli Gündem Haberleri

7. Dönem Toplu Sözleşme Haberleri !

7. dönem toplu sözleşme ne zaman

1 Ağustos’ta başlayacak olan 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerine çevrilmiş durumda.

Son 2 yılda beklenen zam oranını alamayan memurlar, toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak sevindirici haberi umutla bekliyor.

1 Ağustos’ta başlayacak olan 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri, memurların önümüzdeki iki yıl boyunca alacakları zam oranlarını belirleyecek. Bu kritik süreçte yetkili sendika Memur-Sen ve hükümet, masaya oturarak memurların taleplerini değerlendirecek.

2024 ve 2025 yılları için beklenen zam oranları

2024 ve 2025 yılları için öngörülen enflasyon oranları dikkate alındığında, memurlar için zam oranları belirlenmeye başlandı.

Yapılan tahminlere göre, 2024 yılı için %15+10, 2025 yılı için ise %10+8 zam oranları öngörülüyor. Ayrıca enflasyon farkı da zam hesaplamalarında göz önünde bulundurulacak.

Bu süreçte, farklı meslek grupları arasında çeşitli kazanımların elde edilmesi de toplu sözleşme görüşmelerinde ele alınacak konular arasında yer alıyor.

Meslek gruplarına göre farklı hak ve avantajların sağlanması, adil ve dengeli bir zam politikasının oluşturulması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Toplu İş Sözleşmesi Nedir ?

Türk hukuk sisteminde iş sözleşmeleri bireysel ve toplu iş sözleşmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Bireysel iş sözleşmesi işçi ile işveren arasında, anlaştıkları şart ve koşullarda düzenlenen sözleşmeler iken, toplu iş sözleşmesi dendiğinde işyerindeki tüm işçileri kapsar vaziyette ortaklaşa düzenlenen sözleşme akla gelmektedir. Tarihsel olarak işveren nezdinde güçsüz konumda olan işçi, sendikalar vasıtasıyla toplu hareket etme ve bireysel iş sözleşmesi ile elde edemeyeceği koşulları toplu iş sözleşmeleri ile elde etme imkanına kavuşmuştur.

Yasal düzenlemeler uyarınca, sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir. Yine İşçi veya işveren, sendikada üye kalmaya veya üyelikten ayrılmaya da zorlanamaz.

Toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin yapılması, içeriği ve sona ermesine ilişkin hükümleri içermekle birlikte tarafların karşılıklı hak ve borçları ile sözleşmenin uygulanması ve denetimini ve uyuşmazlıkların çözümü için başvurulacak yolları düzenleyen hükümleri ve ayrıca meslekî eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal sorumluluk ve istihdam politikalarına ilişkin düzenlemeleri içerebilir.

Toplu iş sözleşmeleri, 1 yıldan az ve 3 yıldan uzun süreli olamaz. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez. Toplu iş sözleşmelerinin süresi, faaliyetleri 1 yıldan az süren işlerde uygulanmak üzere, 1 yıldan az olabilir. Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır.

Toplu iş sözleşmeleri ve çerçeve sözleşmeler, Anayasa’ya ve kanunların emredici hükümlerine aykırı düzenlemeler içeremez.

Toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri, toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.

Toplu iş sözleşmesi, işçi tarafında sadece sendikalar aracılığıyla yapılabilirken, işveren tarafında işveren herhangi bir sendikaya üye değilse kendisi de işbu sözleşmenin tarafı olabilecektir. İşçi sendikasının, işvereni, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine davet edebilmesi için sendikanın Kanun’da yer alan işkolu ve ünite kısıtlamalarından fazla üye sayısına sahip olması ve yetki tespitinin olumsuz sonuçlanmaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan sendika işverenle anlaşarak toplu iş sözleşmesi imzalayabilecektir.

Toplu iş sözleşmesinden, sözleşmenin yapıldığı işyerindeki sendikaya üye işçiler doğal olarak yararlanacaktır. Ancak toplu iş sözleşmesinden, sözleşmenin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi sendikasınca işverene bildirildiği tarihten itibaren yararlanır. Diğer işçiler sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek yararlanabileceği gibi işçi sendikasının olur vermesi ile toplu iş sözleşmesi süresi ile sınırlı olmak üzere işyerindeki tüm işçiler de yararlanabilecektir. Üyelik aidatının miktarı kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenir. Dayanışma aidatının miktarı da üyelik aidatından fazla olmamak kaydıyla sendika tüzüğünde belirlenir.

İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamaz. Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında toplu iş sözleşmesi hükümleri saklıdır.

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..