Sağlık Personeli Sıkça Sorulan Sorular

Ambulans Hız Sınırı Var mıdır?Ambulans Cezaları ve Yönetmelik

Bir çok Ambulans kullanıcısı ve vatandaş tarafından merak edilen konu Ambulans Hız Sınırı Var mıdır ? Ambulanslar neden yavaş gidiyor yada hızlı gidiyor soruları kafa karıştırmaktadır.

Ambulans Hız Limiti

Bu konuyu sizlere madde madde yönetmelik ,örnek cezalar ve prosedür olarak basitçe sorularınıza yanıtlar bularak açıklayacağız..

Ambulanslar Süratle Denetlenmeye Devam Ediyor !

İL AMBULANS SERVİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ 

Madde 18 :
h) Seyir halinde iken sürücü, personeli ve ambulansı tehlikeye atmayacak şekilde güvenli bir hızla ve trafik seyir kurallarına riayet ederek ambulansı kullanır. Trafik kurallarına uymaya azami şekilde dikkat edilir. Kırmızı ışıkta ambulansın kontrollü ( karşı taraf yol verirse ) geçiş üstünlüğü olduğu unutulmamalıdır. Kavşaklarda mutlaka hız kesilir ve kontrollü geçiş yapılır.

Yukarıda ki  Sağlık Bakanlığının Gönderdiği İL AMBULANS SERVİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ Madde 18′ e istinaden ambulansın herhangi bir özgürlüğü olmadığı ancak acil durumlarda karışı tarafın hakkını vermesi ve kimseyi tehlikeye atmadan kural ihlali yapılabileceği anlatılmaktadır.
Yani Acil Durum haricinde normal araçlar gibi:

Ambulans Hız Sınırı Kaçtır ?

Ambulanslar ait olduğu sınıfın (büyük ihtimal m1) hız limitlerine uymakla yükümlüdür. buda demek oluyor ki

  • Şehir içi : 50km/h
  • Şehirler arası:90km/h
  • çift bölünmüş yollarda:100km/h
  • otoban: 110

(hız sınırlarında güncellemeler olabilir)
Buda oluyor ki ambulansların normal araç kullanmaktan tek farkları tepe lambaları ve sirenleri olmalarıdır ki bunlara şu şekilde ceza örnekleri de verebiliriz..

Ambulansa Ceza Yazılır mı ?

Ambulansa Sahte Plaka Takıp sigortasız şekilde trafiğe çıkardı, Şoför İse Aranan Çıktı !
Ambulansa Sahte Plaka Takıp sigortasız şekilde trafiğe çıkardı, Şoför İse Aranan Çıktı !

Acil Bir durumda Ceza yazılan bir ambulans örnek haberine pek rastlamadık buradan anlayacağımız ise ambulans olarak işini yaptığı sürece ve kimseyi tehlikeye atmadığı sürece ceza yazılmıyor ancak acil dahi olsa kural ihlali sonra oluşacak kaza da ambulansın üstünlüğüne bakılmaksızın olayın haklılığı araştırılıyor ve kusur oranı ona göre veriliyor bir çok kazada bunun örneğini gördük.

Ambulans Ceza Örnekleri

Ambulansa Ceza yazılan Örnek 1:
” 16 Aralık 2013’te Isparta’ya hastayı bıraktıktan sonra Şarkikaraağaç’a dönerken bölünmemiş yolda Gelendost Bölge Trafik İstasyonu önünde trafik ekiplerince durdurulduğunu; saatte 117 km hız yaptığı ve yüzde 30 hız limitini aşarak radara yakalandığı gerekçesiyle ceza yazıldığını anlattı. Mehmet Gökçe, “Merkeze hastayı bırakan 32 LN 256 plakalı ambulansla dönerken, hastaneden arayıp bir nakil olduğunu söylediler. Başka ambulansın olmaması nedeniyle ’Biraz hızlanın, acele edin’ demeleri üzerine, biz de yetişmek için azami hızı mecburen aşmak zorunda kaldık” dedi. ”

POLİS

Ambuansa Ceza Yazılan Sonradan İptal Edilen ÖRNEK 2:
” Konya’da sirenleri çalmadığı ve içinde hasta olmadığı halde hız sınırını aştığı belirlenen ambulans şoförüne kesilen 270 liralık ceza, ambulansın yarı aktif durumda ve görev halinde bulunduğu için iptal edildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Akşehir Devlet Hastanesinde ambulans şoförü olarak görev yapan Mustafa Avcı (47), Akşehir-Konya karayolunun 30. kilometresinde, 119 kilometre hızla radara girdiği için trafik ekipleri tarafından durduruldu.

“112” logolu ve içinde doktor bulunan ambulansın dönüş güzergahında da yol boyunca yarı aktif olduğunu belirten Avcı, gelebilecek ihbarlara açık olduklarını belirtmesine rağmen, ambulansın tepe lambasının yanmadığı ve hasta taşımadığı için kusurlu bulundu.

Hız sınırını aştığı için hakkında 270 lira idari para cezası uygulanan Avcı, cezaya itiraz etti.

mahkeme

Akşehir Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ambulans şoförü Mustafa Avcı, çift yönlü bölünmüş yollarda M1 tipi araçların hız sınırının yüzde 10 opsiyon ile 121 kilometre olduğunu, bu nedenle ceza kesilmemesi gerektiğini söyledi.

Komuta merkezinden, ambulansın sorumlusu doktora biraz hızlı hareket etmelerinin bildirildiğini belirten Avcı, “Akşehir Devlet Hastanesinden de hızlı gelmemiz konusunda aradılar. Bu nedenle biraz hızlı gidiyordum. Araç sorumlusu doktorun hızlı gitmemi söylediğinde aksi yönde hareket etmem söz konusu değildir” dedi.

-“İçinde hasta yoktu, geçiş üstünlüğü olmayan araç gibiydi”-
Cezanın yazıldığı gün radar uygulaması yapan polislerden Bülent S. ise uygulama yaptığı sırada radar cihazının sinyal verdiğini, kameradan kontrol ettiğinde bir ambulansın hız sınırını geçtiğini tespit ettiğini dile getirdi.
Ambulansın tepe lambasının yanmadığını, sireninin çalmadığına dikkati çeken Bülent S, şunları kaydetti:

“Normal bir araç gibi seyir halindeydi. Ambulansın bu haliyle içinde hasta olmadığını düşündüğüm için anons geçerek, çevirme ekibine durumu bildirdim. Onlar da ambulansın içini kontrol etmişler ve içinde hasta olmadığını görmüşler. Bunun üzerine de tutanak tutmuşlar. Ambulansın sireni çalışsa ya da tepe lambası yansaydı içinde hasta olduğunu düşündüğüm için zaten bildirmezdim. Bu haliyle geçiş önceliğine sahip araçlardan sayılırdı. Ancak olay günü bu özellikleri taşımadığı için normal bir araçtan farkı yoktu.”

-İçinde hasta olmasa da yarı aktif durumda-
Dava sonunda hakim, doktorun hastaneye yetişmesi ve ambulansın hastanede hazır bulunması için hızlı hareket edildiğinin belirlendiğini, can kurtaran araçlarının görev halindeyken geçiş üstünlüğünün bulunduğunu, kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ile yasaklarına bağlı olmadıklarının hükme bağlandığını söyledi.

Ambulansın yarı aktif durumda ve görev halinde bulunduğunun anlaşıldığını ve geçiş önceliğine sahip olduğu vurgulayan hakim, bu nedenle sürücünün hız sınırını aşmış olmasının kanuna aykırılık teşkil etmediğini belirterek, ambulans Avcı’nın itirazının kabulüne ve idari para cezası tutanağının iptaline karar verdi. ”

Diyarbakır'da Seyir Halindeki Ambulansta Yangın !

AMBULANSA CEZA KESİLEN ÖRNEK 3:
Amasya’da meydana gelen olayda, Boğaz köy mevkiinde radar uygulaması yapan polis, Sağlık İl Müdürlüğü’ne ait 05 EP 587 plakalı ambulansı hız yaptığı gerekçesiyle radara girince durdurdu. 90 kilometre hızla gitmesi gereken yolda 130 kilometre hız yapan sürücü Kemal Ö.’ ye 290 TL para cezası kesildi.

Bu cezaya sinirlenen sürücü, polislere bağırıp, olay yerinde ambulansı bırakarak yürüyerek uzaklaştı. Polislerde sürücünün bu tepkisine bir anlam veremedi. Yetkililer daha sonra telefonla Sağlık İl Müdürlüğü’nü arayarak ambulansın alınmasını istedi. Başka bir sürücü olay yerine gelerek ambulansı bölgeden aldı.

Daha bir çok örnek mevcut ancak şu da bir gerçek kesin bir yargı durumu olmadığı için polis ile ambulans kullanıcıları karşı karşıya gelmekte ancak 2 . örnekte görüleceği üzerine iptali için açılan dava karara ulaşmış ve ceza iptaline karar verilmiştir buda görüldüğü üzerine ambulansın bir öncelik söz konusu.

2024 Yılı AMBULANSA EDS CEZA KESİLEN ÖRNEK 4:

İddiaya Göre EDS 70 km'yi Aşan Ambulans Şoförlerine cezai işlem !
İddiaya Göre EDS 70 km’yi Aşan Ambulans Şoförlerine cezai işlem !

Bursa’da Ambulanslara EDS’de 70 Km hızı geçtikleri sonrası kesilen cezalar ve iptali hakkında iki adet haberimiz bulunmaktadır.

Sağlık bakanlığının her ambulansının GPS’ ini izlediği bilinmekte ve sağlık bakanlığınca 130 km hızı aşan ambulanslara ay sonunda uyarılarak idari ceza kesilmesi söz konusu oluyor ancak daha çok sürücüler uyarılıyor..

Sağlık Bakanlığı Haberleri

Tüm yazımızı özetleyecek olursak AMBULANSIN normal bir araçtan tek farkı içerisinde acil hasta varken sirenleri ve tepe lambalarını açarak karşı tarafları riske atmadan gidilebilecek uygun yollardan maximum 130 km hız ve ışık ihlali gibi kimseyi riske atmayan kural ihlalleri yapabilmekte ancak oluşabilecek ambulans kazalarında maalesef ambulans kullanıcıları kusurlu bulunabilir hasta acil olsa yada olmasa bile ancak şu bir gerçek ki ambulanslar içerisinde hasta olmasa bile acil bir vakaya gidebilir yada kendi istasyonu bölgesi boş ise hızlıca yerine gidip oluşabilecek ambulans talebini hemen gidermek açısından kural ihlali yapabilir ancak karayolları kanunu ve sağlık bakanlığı yönetmeliği birbiri açısından uyum sağlamadığından herkesin kafası karışmakta..

Bir sağlık personeli ve ambulans çalışanı olarak verebileceğim en iyi tavsiye ise önce kendi can sağlımız !Hasta olsun yada olmasın kesinlikle kural ihlali yapılmamalı eve vicdanen rahatsız oluyoruz hepimiz ancak bir hatamız yüzünden yada bir başkasının bir hatası yüzünden oluşabilecek kasa sonrası kusurlu olursak hem mesleğimizden hem de ömür boyu dinmeyecek vicdan azabının yanında bir hapis hayatı bile bizlere ders olarak dönebilecektir.

112acilfm sağlık personel haber
112acilfm sağlık personel haber

Burada Profesyonelce düşünmemiz gerek. Çünkü çoğu illerde olduğu gibi 1 paramedik 1 acil tıp teknisyeni ve sürücü olarak görev yapmaktayız acil durumda sağlık personeli elinden geleni yapacak sürücü de elinden geldiğince kontrollü olarak hızlı ulaşım sağlayacak ancak bu değil ki hızlı ulaşım için illa kural ihlali yapmak gerek ..

Sağlıcakla kalmanız dileğimle umarım hiç kaza yapmaz, mobing yaşamaz, beyaz kod vermek zorunda kalmazsınız !

Mutlu iş hayatınızı geçirmeniz dileğimle.. 112AcilFm

0 0 oylar
İçeriği Puanla
Abone Ol Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
0
Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli, lütfen yorum yazın..x

Reklam Engelleyici Algılandı!!!

Reklam engelleyici kullanıyorsanız kapatmalısınız..