Ateşli Çocuğun Uyuması Zararlımı?

Çocuklarda vücut ısısının artması aileleri her zaman endişelendirir.
- Özellikle ateş geceleri ortaya çıkarsa. Ateşi olan bir çocuğu uyandırıp vücut ısısını düşürecek ilaçlar vermeli misiniz?
- Yaşa bağlı olarak bir çocukta sıcaklık doğru şekilde nasıl ölçülür?
Ancak ateş ölçerde daha fazla derece olması her zaman ateş anlamına gelmez.
Düşük dereceli ateş nasıl anlaşılır ve bir çocukta ateş hangi sıcaklıktan bahsediyor?

İçerik Başlıklarımız
Çocuklarda Ateşte Sık Sorulanlar
Bir çocuğun gündüzleri ateşi varken uyuması iyi midir? Bugünkü yazımızda çocuklarda ateşle ilgili bu önemli soruları yanıtlayacağız.
Öncelikle şunu açıklayarak başlayalım, çocukta her yükselen ateş ateş olarak adlandırılmaz.
Ateş ölçerde 37,1-38 °C değerini gösteriyorsa ateşliden bahsediyoruz , ancak ateşli değil.
Çocuklar ve yetişkinler için doğru sıcaklık aralığının, ölçüm yöntemine ve yerine bağlı olarak farklı olduğunu hatırlamakta fayda var. Ebeveynler genellikle, çocuğun uyku sırasında daha hızlı nefes alması, sıcak bir cilde sahip olması, yüzünün kızarması ve açıkça terlemesi durumunda çocuğun ateşi olabileceğini söylerler.

Ateşli çocuk uyutulur mu?
Ateşi olan bir çocuğun sıcaklığını doğru ve çok doğru bir şekilde ölçmek istiyorsanız onu uyandırmalı mısınız? Ateşi olan bir çocuğu uyandırmamak ve sıcaklığı gösterge amaçlı kontrol etmek için temassız termometreler yardımcı olabilir. Ancak, çocuğun vücut sıcaklığının doğru ve kesin ölçümü, yürümeye başlayan çocuğun yaşına uyarlanmış bir şekilde farklı bir termometre türü kullanılarak yapılmalıdır:
Çocuklarda Ateş Kaç Derece Normal?
- 3 yaşına kadar olan çocuklarda ölçüm, esnek uçlu özel bir termometre kullanılarak rektumdan yapılmalıdır. Rektumdaki normal vücut sıcaklığı 36,6-38,0°C arasındadır.
- 3 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda, bu amaç için tasarlanmış bir ucu olan bir termometre kullanarak kulaktan ateş ölçümü yapılması önerilir. Bu yaşta, bir çocuğun ateşi koltuk altına yerleştirilen bir termometre ile de ölçülebilir, ancak bu ölçüm yeri tıbbi forumda güvenilir kabul edilmez.
- Kulakta, 35,8-38,0°C aralığındaki vücut sıcaklığı normal kabul edilirken, koltuk altında 34,7-37,3°C arasındaki bir sıcaklık normal kabul edilir.
- 5 yaş üstü çocuklarda vücut sıcaklığı ölçümü ağız boşluğunda yapılabilir. Doğru sıcaklığın 35,5-37,5°C arasında olduğu kabul edilir

Ateşi olan çocuğu uyandırıp ilaç vermek doğru mudur?
Her şey çocuğun mevcut durumuna ve önceki tıbbi geçmişine bağlıdır. Artan vücut ısısı vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır, bu nedenle çocuğun ateşi 38°C’yi geçmiyorsa ve çocuk ek, rahatsız edici semptomlar göstermiyorsa hemen ateş düşürücü ilaçlar vermeye değmez. O zaman düzenli sıcaklık kontrolüyle birlikte gözlem yeterlidir.
Ateşi olan bir çocuğu uyandırığ ne zaman ilaç verilmeli ?
- Çocuğumuzun vücut ısısı 38,5°C’yi geçince uyandırıyoruz ve önceliğimiz ilaç vererek ateşi düşürmektir.
Ateşi olan çocuğu uyandırmalı mısınız?
Eğer sıcaklık 38 dereceye çıkarsa UYANDIRILMALI!
Ateşi olan çocuk
- çocuk henüz 12 aylık değilse;
- Bebeğiniz geçmişte ateşli havale geçirdiyse;
- çocuk kronik hasta, kalp rahatsızlığı var, böbrek rahatsızlığı
gibi rahatsızlıklar var ise uyandırılmalıdır.

Not: Önceliğiniz Doktorunuzun tavsiyesi olmalıdır. Burada ki bilgiler genel bilgilerdir.