Kurban Bayramı Tatilinde Sağlık Hizmet Sunumu !

Sağlık hizmetlerinin normal çalışma günlerinde olduğu gibi bayram ve diğer resmi ve genel tatil günlerinde de yirmi dörtsaat hizmet sunum esasına göre planlanması ve yürütülmesi esastır.
Sağlık hizmetlerini mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde acil hasta ve yaralıya süratle ulaşılması, ilk ve acil müdahalenin yerinde yapılması, tıbbi durumuna uygun bir acil servise nakli ve acil serviste görevli ekip tarafından tıbbi araç ve gereç desteği ile değerlendirilmesi, tanısının konulması, tıbbi müdahaleve tedavisinin etkinbir şekilde sağlanmasını kapsayan bir acil sağlık hizmeti süreci içerisinde planlanmak ve aksaksız sunmak zorunluluk arz etmektedir. Başta hekim ve sağlık personelimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın her zaman olduğu gibi büyük fedakârlık ve üstün gayretle, emek yoğun bir çalışma düzeni ve bir ekip anlayışı içerisinde görev yapmaları gerekmektedir.
Kurban Bayramı tatilisüresince olası hastalık, ve benzeri acil haller nedeniyle 112 Acil Ambulanslarına ve hastane acil servislerine müracaatlarda bu birimlerimizde yoğun iş yükü ile karşılaşılması muhtemeldir. Bu sebeple, Ramazan Bayramı tatili ve bu vesile ile verilen idari izin süresince, Bakanlığımıza, üniversitelere ve özel sektöre ait, acil sağlıkhizmeti vermekle yükümlüolan sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, artması muhtemel olan bu iş hacmini karşılayabilecek nitelik ve kapasitede düzenlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınması önem arz etmektedir. Bayram tatili süresince tüm acil servisler, bizzat başvuran, ambulanslarla veya diğer imkânlarla kendilerine getirilen tüm vakaları karşılamak, kabul etmek ve gerekli tıbbicerrahi müdahaleleri zamanında ve etkin bir şekilde sağlamakla yükümlüdür. Hasta mağduriyetine sebebiyet vermeksizin, sorunsuz ve özenli bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için aşağıdaki hususların bir kez daha hatırlatılması gerekli görülmüştür
1- Acil servis hizmetleri, 13.09.2022 tarihlive 31952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ hükümlerine göre, yoğun bakım hizmetleri ise 20.07.2011 tarih ve 28000 sayılıResmi Gazete’ de yayımlanan Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama ve Esasları hakkında Tebliğ hükümlerinde belirtilen esaslara uygun olarak planlanmalı ve yürütülmelidir.
2-Acil sağlık hizmetleri ile hasta sevk ve nakil işlemlerinin 112 KomutaKontrol Merkezi aracılığı ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyon sağlanarak verilmesi esastır. Bu sebeple, Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemindeki verilerin ilgili sağlık tesisleri yönetimlerince sürekli güncellenmesi sağlanmalıdır. Acil hasta sevk-nakil ve ambulans hizmetlerinde aksaklığa sebebiyet verilmeyecek şekilde gerekli organizasyonlar önceden yapılmalıdır
3- Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimleri ile hasta yatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü, tıbbi donanım, lüzumlu sarf malzemesi, ilaç, serum vb. hizmet unsurları bulunmalıdır. Lüzumu halinde tüm bu hizmet unsurlarının takviye edilebilmesi amacıyla gerekli planlama ve organizasyonlar yapılmalı, sorumlu ve ilgililere gerekli bildirimler önceden yapılmalıdır.
4- Sağlık tesisleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar, ultrason-MR-Tomografi-röntgenvb. görüntüleme birimleriile hasta yatırılan klinikler gibi günün her saatinde hizmetverilmesi gereken tıbbi hizmet birimlerinde nöbet hizmetleri 24 saat hizmet sürekliliği esasınagöre planlanmalı ve gerekli tedbirlerin alınması ile ilgilihususla bunların sorumlularına önceden tebliğ edilmelidir.
5- Radyoterapi hizmetlerindeki aksamaların, hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalı ve bünyesinde radyoterapi merkezi bulunan sağlık tesislerinde verilen radyoterapi hizmetlerinin, bayram tatili süresince de, planlanan tedavi protokollerine uygun olarak sürdürülmeli ve hasta mağduriyetine sebebiyet verilmemelidir.
6- Diyaliz hizmeti verilen birimlerdehizmetler aksatılmamalı, ihtiyaç sahibi hastaların tedavilerine tedavi planına uygun olarak devam edilmelidir.
7-Replantasyon, kalp cerrahisi-yanık ve organ nakli gibi özellikli hizmet sunumu ve aynı zamanda acil müdahale ve tedavi gerektiren sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duyulduğu anda ve süratle erişimin sağlanması, ihtiyacı olan hastalara bu hizmetlerin zamanında ve etkin bir şekilde verilebilmesi için ilgili sağlık tesisi yönetimlerince gerekli ekipman ve hizmet planlaması önceden yapılmalı ve sorumlularına tebliğ edilmelidir.
8- Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulu evde sağlık hizmet birimleri vasıtasıyla sunulmakta olan evde sağlık hizmetleri kapsamında; hastaların devam etmekte olan ilaç uygulaması, pansuman ve benzeri tıbbi bakım,tedavi ve işlemlerinin bayram tatiline isabet eden günlerdede aksatılmadan sürdürülmesi amacıyla ilgili birim sorumluları tarafından gerekli nöbet düzenlemelerinin yapılarak evde sağlık hizmetlerinin devamının sağlanması açısından gerekli hassasiyetin devamlılığı önem arz etmekte olup, hizmetin aksamasına mahal verilmemesi hususunda;.
Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.
Dr. Hacer NUR YÜCE İl Sağlık Müdürü V.